Velg riktig stekefett

Silit stekepanne på komfyrern som blir tilført matolje.

Velg riktig stekefett ved tilbereding av mat

Jomfru / kald-pressede oljer - høyverdige (kaldpressede) jomfruoljer anbefales ikke til matlaging og steking fordi de ikke er tilstrekkelig varmestabile og brenner ved høye temperaturer. Det vil da brenne seg fast i overflaten på pannen og vil være vanskelig å få av igjen.

Smør / margarin - burde ikke varmes opp til høyt nivå da disse ikke er spesielt varmestabile og de begynner å brenne seg fast på temperaturer over 150° C (margarin over 170° C). Den ideelle temperaturen er nådd når små bobler dannes (vannet som fordamper). Så snart smøret / margarinen roer seg igjen og blir blankt er det tid for å legge i maten.

Klarnet smør - inneholder nesten ikke noe vann eller proteiner og på grunn av dette spruter det nesten ikke når man steker. Derfor er dette perfekt for å brune mat.

Vegetabilske oljer - vanlige oljer som raps, solsikke, raffinert oliven og blandede oljer er veldig egnet til høye temperaturer og det vil ikke begynne å ryke i pannen når man bruker disse.

Hydrogenert vegetabilsk fett - disse er vanligvis solgt i blokker og er lagd av palmekjerne og kokosolje. De tåler høy temperatur og fordeles lett i pannen og er ideelle for alt man ønsker å steke gyllenbrunt.

 VarmestabilitetSkånsom stekingSterk stekingEgnet til
Jomfru / kald-pressede oljer  
-
-
Ikke anbefalt for steking
Smør / margarin 150°C - 170°C
+
-
Egg, smør, fisk, panerte matvarer
Klarnet smør 190°C - 210°C
+
+
Frierte og panerte matvarer
Vegetabilske oljer 190°C - 220°C
+
+
All mat spesielt kjøtt
Hydrogenert vegetabilsk fett 190°C - 220°C
+
+
Friterte og panerte matvarer
+ God egnet, - Lite egnet
Del dette på

Relaterte produkter

Kommentarer (0)