Velg riktig stekefett ved tilbereding av mat
Jomfru / kald-pressede oljer - høyverdige (kaldpressede) jomfruoljer anbefales ikke til matlaging og steking fordi de ikke er tilstrekkelig varmestabile og brenner ved høye temperaturer. Det vil da brenne seg fast i overflaten på pannen og vil være vanskelig å få av igjen.
Smør / margarin - burde ikke varmes opp til høyt nivå da disse ikke er spesielt varmestabile og de begynner å brenne seg fast på temperaturer over 150° C (margarin over 170° C). Den ideelle temperaturen er nådd når små bobler dannes (vannet som fordamper). Så snart smøret / margarinen roer seg igjen og blir blankt er det tid for å legge i maten.
Klarnet smør - inneholder nesten ikke noe vann eller proteiner og på grunn av dette spruter det nesten ikke når man steker. Derfor er dette perfekt for å brune mat.
Vegetabilske oljer - vanlige oljer som raps, solsikke, raffinert oliven og blandede oljer er veldig egnet til høye temperaturer og det vil ikke begynne å ryke i pannen når man bruker disse.
Hydrogenert vegetabilsk fett - disse er vanligvis solgt i blokker og er lagd av palmekjerne og kokosolje. De tåler høy temperatur og fordeles lett i pannen og er ideelle for alt man ønsker å steke gyllenbrunt.
Varmestabilitet | Skånsom steking | Sterk steking | Egnet til | |
---|---|---|---|---|
Jomfru / kald-pressede oljer |
-
|
-
|
Ikke anbefalt for steking | |
Smør / margarin | 150°C - 170°C |
+
|
-
|
Egg, smør, fisk, panerte matvarer |
Klarnet smør | 190°C - 210°C |
+
|
+
|
Frierte og panerte matvarer |
Vegetabilske oljer | 190°C - 220°C |
+
|
+
|
All mat spesielt kjøtt |
Hydrogenert vegetabilsk fett | 190°C - 220°C |
+
|
+
|
Friterte og panerte matvarer |
+ God egnet, - Lite egnet |